Het is inmiddels dertien jaar geleden dat toenmalig staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker beloofde om de vijfminutenregistratie in de thuiszorg af te schaffen. In de tussentijd zijn er alternatieven ontwikkeld die minder papierwerk met zich meebrengen, zonder dat zij ten koste gaan van de zorgcapaciteit. Zo heeft de NZa de methode ‘zorgplan=planning=realisatie, tenzij’ ontwikkeld, waarbij het zorgplan van cliënten centraal staat bij het declareren van zorg.

Uit onderzoek van de Zorgautoriteit blijkt dat de methode ‘zorgplan=planning=realisatie, tenzij’ het minste administratieve werk oplevert voor zorgprofessionals. Toch wordt de vijfminutenregistratie nog steeds vaak gebruikt, ondanks de hoge administratieve lasten.

‘Zorgplan=planning=realisatie, tenzij’ is op dit moment de meest gebruikte methode voor zorgregistratie. Volgens een NZa-enquête gebruikte 67 procent van de ondervraagde zorgaanbieders de methode in het eerste kwartaal van 2022. Dat is wel een daling van zeven procent t.o.v. 2021. Zorgprofessionals geven daarnaast aan dat een goed ict-systeem zeer belangrijk is om efficiënt te registeren, welke registratiemethode je ook gebruikt.