De Groningse waakstudenten worden vooral s’ nachts ingezet. Ze staan onder toezicht van een verpleegkundige en zijn niet bevoegd om medische handelingen uit te voeren. Ze zijn er vooral om een oogje in het zeill te houden en ervoor te zorgen dat verwarde patiënten gerustgesteld worden.

Geneeskundestudent Tialda Prins deed onderzoek naar de inzet van waakstudenten. Daaruit bleek dat de studenten veel kunnen betekenen. Niet alleen voor de verpleegkundigen, maar ook voor de mantelzorgers. “Verpleegkundigen komen tijdens hun dienst vaak handen tekort, dan kan een waakstudent helpen”, vertelt ze aan RTL Nieuws. “Ook mantelzorgers hebben meer rust en maken zich minder zorgen als er een student over hun naaste waakt.”

De waakstudenten voeren taken uit waar verpleegkundigen en mantelzorgers eigenlijk geen tijd voor hebben. Er zijn dus veel voordelen: de werkdruk voor verpleegkundigen wordt minder, patiënten kunnen hun verhaal kwijt en de student, vaak iemand die geneeskunde of fysiotherapie studeert, doet ervaring op in het ziekenhuis.

Het concept bestaat al een tijdje. Sinds 2016 maakt het UMC Groningen gebruik van waakstudenten. Op dit moment bestaat de groep uit zo’n honderd studenten, die minimaal in het derde jaar van een medisch gerelateerde studie zitten. Het UMC Groningen is erg tevreden met de waakstudenten en wil het project uitbreiden. Dit zou kunnen door studenten te leren nog beter om te gaan met verwarde of dementerende patiënten.