1. Let op stiekeme vloeibare calorieën
Een veelgemaakte fout bij afvallen is om alleen op je eten te letten. Maar via dranken krijg je vaak meer calorieën binnen dan je denkt. Dat je beter geen frisdrank, energydrink en limonade kunt drinken weet je waarschijnlijk wel. Maar ook dranken die doorgaans als ‘gezond’ worden beschouwd (zoals sappen en smoothies) bevatten vaak veel suikers. Beperk je daarom het liefst tot water, thee en koffie – zonder suiker of zoetjes uiteraard.

2. Plan je maaltijden en snacks
Als je in de zorg werkt heb je de hele dag voldoende energie nodig. Plan je maaltijden in, zodat het makkelijker is om je aan je eetplan te houden. Vergeet daarbij je tussendoortjes niet — zeker voor zorgmedewerkers zijn die onmisbaar. Als je voelt dat je staat te trillen op je benen terwijl je nog niet klaar bent, dan kan de verleiding groot zijn om iets uit de dichtstbijzijnde snoepautomaat te halen. Om dit soort situaties te voorkomen moet je zorgen dat je altijd wat gezonde snacks bij je hebt.

3. Ga voor verse, onbewerkte snacks
Het grootste deel van al het voedsel in de supermarkt is bewerkt. En bewerkt voedsel bevat vaak veel suikers, zout en vet. Dat helpt natuurlijk niet mee als je wilt afvallen. Laat die kant-en-klare, verpakte snacks dus links liggen en kies in plaats daarvan voor verse, onbewerkte snacks. Denk bijvoorbeeld aan fruit, snackgroenten, een beker yoghurt of volkoren crackers met hummus of notenpasta. Daar zitten ook veel meer voedingsstoffen in dan in verpakte snacks!

4. Hou een eetdagboek bij
Een belangrijk aspect van afvallen is dat je je meer bewust wordt van wat je allemaal binnenkrijgt op een dag. Door een eetdagboek bij te houden, krijg je meer inzicht in je eetgewoontes en worden eventuele valkuilen helder. Je hoeft overigens geen fysiek dagboek te hebben als dat niets voor jou is; er zijn ook mobiele apps die speciaal zijn ontwikkeld om je dagelijkse inname bij te houden.

5. Vergeet je proteïnen niet!
Zeker voor zorgmedewerkers met een fysiek veeleisende baan is het van essentieel belang om voldoende proteïnen binnen te krijgen. Dit is niet alleen belangrijk om jezelf op de been te houden, maar ook om gewichtstoename te voorkomen. Je lichaam zal een tekort aan proteïnen namelijk proberen te compenseren door je eetlust te vergroten – en dat is nu precies wat je wil voorkomen als je probeert af te vallen.