In Juli lag het ziekteverzuim volgens Vernet op 7,89 procent, tegenover 6,77 procent in juli 2021. Dat is een behoorlijke stijging, die onverwacht hoog is. In de zomermaanden is er normaal gesproken namelijk een laag ziekteverzuim. Vernet heeft gegevens verzamelt van ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en verzorging, verpleging en thuiszorg. In totaal gaat dit om zo’n 960.000 medewerkers.

Ziekteverzuim zorg door corona

Het aantal coronabesmettingen steeg in juli van dit jaar behoorlijk. Hoewel de omnikron-variant minder ziekmakend is, moeten mensen die dit krijgen alsnog in quarantaine. Dat ziet Vernet terug in de cijfers. “De stijging in de maand juli was het grootst in de categorie kort verzuim. Dat percentage steeg met meer dan 75 procent t.o.v. het jaar ervoor. Een voor de hand liggende verklaring hiervoor is het aantal corona-besmettingen.” Daar moet aan toegevoegd worden dat werknemers die in thuisquarantaine zaten of aan het wachten waren op hun testuitslag niet meegenomen zijn in de cijfers van Vernet.

Ook is er sprake van veel langdurige ziektegevallen. Vooral in het aantal ziektegevallen van langer dan 92 dagen was een stijging te zien. Hoewel Vernet hier geen reden voor geeft, zal het grote aantal zorgwerkers met long covid hier deels verantwoordelijk voor zijn. Vakbonden FNV en CNV strijden hard om deze zorgwerkers te compenseren en denken nu zelfs aan een rechtszaak.