Tips voor thuiszorg medewerkers die in het donker moeten werken

1. Zorg dat er altijd iemand is die weet waar je bent – of dat kan achterhalen
Vertel je partner of huisgenoot waar je heen gaat en hoe laat je verwacht weer thuis te zijn.
Het is ook slim om ‘Zoek mijn iPhone’ (als je een iPhone hebt) of ‘Vind mijn apparaat’ (als je een Android telefoon hebt) in te stellen. Op die manier kan het thuisfront, mocht er ooit iets gebeuren, je locatie achterhalen via een ander apparaat dat aan jouw mobiel gekoppeld is.

2. Stel noodcontacten in op je mobiel
Zorg om te beginnen dat je je partner of een familielid op speed-dial hebt staan, zodat je diegene met één druk op de knop kunt bellen als er iets aan de hand is. Daarnaast is het ook raadzaam om een zogeheten ICE-nummer in te stellen; een ‘In Case of Emergency’ contactpersoon die omstanders of hulpverleners kunnen bellen als je iets overkomt. Je mobiel hoeft hiervoor niet ontgrendeld te worden.

3. Parkeer zo dicht mogelijk bij de woning van je cliënt
Hoe korter de afstand die je moet lopen naar de woning van je cliënt, hoe kleiner het risico op een nachtelijke confrontatie. Parkeer bij voorkeur op een goed verlichte plek (eventueel met camerabewaking), indien mogelijk op een manier dat je zo snel en zo makkelijk mogelijk weg kunt rijden als je je onveilig voelt.

4. Hou je sleutels in je hand
Hou je sleutels in je hand (wel in je zak), totdat je bij de cliënt binnen bent. Als je weer naar huis gaat, zoek dan voordat je de straat op gaat eerst je autosleutels en hou deze bij de hand zodat je meteen je auto in kunt stappen. Zo voorkom je dat je midden op straat in je tas naar je sleutels moet gaan zoeken.

5. Weet hoe je jezelf moet verdedigen
Het volgen van een cursus zelfverdediging is voor iedereen aan te raden, of je nu in het donker de straat op moet voor je werk of niet. Je voelt je tevens een stuk zelfverzekerder als je weet dat je jezelf kunt verdedigen. Die zelfverzekerdheid straal je uit, waardoor je ook minder snel door kwaadwillenden benaderd zult worden. En mocht je (nog) niet op je eigen vechtkunsten vertrouwen, stop dan een klein busje haarlak of deo in je tas. Dat werkt net zo goed als pepperspray (dat overigens verboden is in Nederland).