Foto: Daisy von Dutch.

“Ik ben verkouden, dus hoop dat mijn stem het blijft doen”, zegt Chermaine Kwant. Ze klinkt inderdaad wat hees, al heeft dat niet alleen met haar verkoudheid te maken. “Zo klink ik altijd een beetje, het is een overblijfsel van mijn longtransplantatie.”

Kwant (37) zit in een drukke periode. Ze is bezig haar promotietraject aan het Amsterdam UMC af te ronden, haar eigen ‘leeftstijlpoli’ voor mensen met pulmonale hypertensie op te zetten en ze heeft haar eigen bedrijf HealthCher, waarmee ze mensen coacht met behulp van haar levensverhaal en kennis op het gebied van voeding.

Ondernemend type

Daarnaast heeft ze de afgelopen jaren drie boeken geschreven én gaat ze sinds een paar maanden het land rond met haar lezing ‘Een pleidooi voor meer rebellen in de zorg’, bijvoorbeeld op 21 september op het V&V Festival in Den Haag. Niet geheel toevallig is dat ook de stad waar Kwant is geboren en getogen. “Ik hou van deze stad, dus hoe leuk dat het V&V Festival hier bij mij om de hoek is.”

Kwant was altijd al een ondernemend type. Energiek en enthousiast. Maar dat ze deze kant op zou gaan en dit allemaal zo snel zou bereiken, had ook zij niet verwacht. Het heeft alles te maken met haar heftige gezondheidsverleden.

Herseninfarct

Tot kerstavond 2011 leek er niets aan de hand. Kwants conditie liet haar nog weleens in de steek, maar dat was nooit reden tot zorg. Tot ze plotseling een herseninfarct kreeg. Het bleek het gevolg van de longaandoening pulmonale hypertensie. “In het ziekenhuis kreeg ik te horen dat ik nog maar een jaar te leven had en dat ik een longtransplantatie moest ondergaan.”

Kwant dacht: dat gaat mij niet gebeuren. Met behulp van haar kennis als diëtist ging ze er alles aan doen om zo gezond mogelijk te leven. Die leefstijl gecombineerd met een ijzeren wil om niet op te geven, zorgde dat dat ene jaar zich uitbreidde naar vijf. “De arts zei weleens: jouw dossier klopt niet met wie ik hier voor me heb zitten”, zegt ze lachend.

Nieuwe long

Toch moest ook Kwant er uiteindelijk aan geloven. Zonder nieuwe long zou ze het niet redden. Een extreem ingrijpende operatie en jaren van zwaar herstel (“ik moest vanaf nul beginnen”) later, voelt Kwant zich nu beter en sterker dan ooit. De zelfbenoemde ‘zorgrebel’ besefte dat ze met haar ervaring als patiënt een extra dimensie toe kon voegen aan haar werk als diëtist. En ze kreeg een bijzondere kans om daarmee aan de slag te gaan: een promotietraject bij het Amsterdam UMC over hoe voeding de kwaliteit van leven bij pulmonale hypertensie kan verbeteren. Precies waar ze al jaren mee bezig was, dus.

Als diëtist kent Kwant de kracht van goede voeding en door haar ervaring als patiënt heeft ze geleerd dat er meer nodig is dan alleen een ‘goed menu’. “Ik kan je wel zeggen dat je elke dag een komkommer moet gaan eten, maar dat alleen is niet genoeg.”

Uit haar onderzoek blijkt dat patiënten die naast het dieet ook een inhoudelijke e-learning volgen, beter omgaan met hun dieet. Het gevolg is een verbeterde kwaliteit van leven die binnen twee maanden al zichtbaar is.

Webinar & lezing bij Hart voor Zorg

Zowel haar kennis op het gebied van voeding als haar bijzondere spirit en levenskracht, gaat Kwant nu ook delen bij Hart voor Zorg. Op 7 september geeft ze in een webinar voedingstips bij hart- en vaatziekten. En op 21 september dus haar lezing ‘Een pleidooi voor meer rebellen in de zorg’ op het V&V Festival in Den Haag.

De boodschap van haar lezing? “Ik zie zo veel mensen op de automatische piloot gaan. Ook in de zorg. Mensen die niet goed voor zichzelf zorgen, niet gelukkig zijn, die alleen doen wat ze moeten doen en geen ruimte voelen om verder te kijken. Ik heb op een harde manier moeten leren dat morgen je niet gegeven is. Dus ik gun iedereen wat rebelser te worden.”