De zorg staat voor grote uitdagingen. Er is steeds meer vraag naar zorg, terwijl het aantal zorgprofessionals gelijk blijft. Bij Vilans weet men dat vernieuwing nodig is om de zorg en ondersteuning te organiseren en te verbeteren. Vilans is er dan ook om deze vernieuwing te ondersteunen en te stimuleren met de juiste kennis en praktische handvatten.

Als verbinder brengt Vilans partijen samen die het beleid maken en zorgorganisaties die in de praktijk werken. Ze werken samen met overheden, zorgorganisaties, onderzoekers en branche-, beroeps- en belangenverenigingen. Bij Vilans zorgen ze ervoor dat kennis over zorg en ondersteuning voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk is. Vilans maakt haar kennis snel en gemakkelijk beschikbaar, zodat het direct in de zorgpraktijk kan worden toegepast.

Vilans maakt niet alleen kennis beschikbaar, ze helpen ook zorgprofessionals en -organisaties om deze kennis toe te passen. Daarnaast organiseert Vilans ook onderzoek en delen ze nieuwe inzichten met de sector. Vilans is er voor de gehele zorgsector, maar richt zich met name op de ouderenzorg, gehandicaptenzorg, de langdurige geestelijke gezondheidszorg en de thuiszorg.