Onze levensverwachting neemt toe, ook voor mensen met een verstandelijke beperking. Hoewel dementie bovenop een verstandelijke beperking extra complex is, is er opvallend genoeg veel minder over bekend vanuit onderzoek. Alain Dekker is bezig om hier verandering in te brengen. Hij is gepromoveerd op dementie bij mensen met downsyndroom, en vanuit zijn functie als hoofd van de afdeling PWO bij Alliade heeft hij allerlei projecten lopen op het grensvlak van ouderenzorg en gehandicaptenzorg.

Gedragsverandering is een belangrijke component in Alain Dekker’s onderzoek. “In de gehandicaptenzorg is gedragsverandering beter observeerbaar dan cognitieve problemen, zoals geheugenproblemen” vertelt hij. Recent heeft Alain Dekker met internationale collega’s een groot onderzoek afgerond onder ruim 500 mensen met het downsyndroom. Ze hebben in kaart gebracht hoe hun gedrag verandert bij dementie en een vragenlijst ontwikkeld voor signalering van gedragsveranderingen in de praktijk.

“Hoe ernstiger de beperking, hoe moeilijker het is om dementie vast te stelllen”, stelt Alain Dekker. Korte lijnen met de praktijk zijn onmisbaar voor zijn onderzoek. “De vragen komen echt vanuit de sector. Wij willen bijdragen aan bewustwording, herkenning en erkenning, zodat we passender kunnen gaan begeleiden en behandelen.”

Wil je meer van Alain Dekker zien, lezen of in contact komen met hem? Bekijk dan hieronder de webinars, video’s en verhalen van Alain Dekker of stuur hem rechtstreeks een bericht.