Petra Harmsen wist al op jonge leeftijd dat ze in de zorg wilde werken. Op haar zestiende startte ze de HBO-V opleiding. “In eerste instantie focuste ik me, zoals zo’n beetje elke student, op het ziekenhuis”, vertelt Petra Harmsen. “De acute zorg is ‘het beloofde land’ voor verpleegkundigen. Maar ik merkte na een paar stages dat ik me daar niet thuis voelde.” Het werken in de wijk beviel een stuk beter. “Je leerde daar kijken: wat voor mensen heb je voor je, wat voor verhaal draagt iemand met zich mee?”

Na haar opleiding begon Petra Harmsen als wijkverpleegkundige bij Sensire en raakte daar al snel betrokken bij complexe zorgvragen, maar ook de beleidsmatige kant van de (thuis)zorg. “Ik zag mensen die topzorg leverden, maar niet helemaal meekwamen met de ontwikkelingen in de organisatie,” vertelt ze. “En andersom liep de organisatie soms voorbij aan de behoeften van het team.” Het werken aan organisatorische vraagstukken ging haar goed af, maar Petra Harmsen vond het te vroeg om richting een managementfunctie te gaan werken. “Ik wilde terug naar de medische inhoud.”

Tegenwoordig werkt Petra Harmsen als physician assistant bij een huisartsenpraktijk en spoedpost. In die functie kan ze zich weer helemaal concentreren op het medisch-inhoudelijke vak. Daarnaast is ze gastdocent en spreker op congressen. Petra Harmsen vindt het belangrijk om een kritische blik te houden op hoe we de zorg organiseren, en om dit te delen en bespreken met collega’s. “Ik denk vaak na over hoe het anders kan, efficiënter,” vertelt ze. “Maar altijd met oog voor: hoe lever je goede zorg aan de cliënt? Hoe houd je collega’s tevreden en gelukkig in wat ze doen? Hoe breng je die twee dingen bij elkaar?”

Wil je meer van Petra Harmsen zien, lezen of met haar in contact komen? Bekijk dan hieronder de webinars, video’s en verhalen van Petra Harmsen of stuur haar rechtstreeks een bericht.