De passie en het enthousiasme spat ervan af wanneer Rik vertelt over zijn werk als zorgverlener in de gevangenis. Het is dan ook niet gek dat hij met succes als ‘Bajes Broeder Rik’ op Instagram en Facebook zijn ervaringen als zorgverlener deelt. Op zijn sociale mediakanalen laat hij zien wat het werk als verpleegkundige in de gevangenis inhoudt en zo hoopt hij anderen te inspireren.
“Ik krijg vaak de vraag of het gevaarlijk is om in de gevangenis te werken en of er veel agressie is”, vertelt Rik. “Mensen zijn erg benieuwd hoe dat allemaal in zijn werk gaat. Dat kan ik mij goed voorstellen, want die gedachtes had ik ook toen ik begon. Maar het is een hele veilige en boeiende omgeving om te werken. Je komt veel soorten mensen tegen met verschillende ziektebeelden. Daar kun je als verpleegkundige goed op inspelen.”
Werken als verpleegkundige in de gevangenis: prachtige verhalen
Rik heeft vele mooie verhalen door zijn werk als verpleegkundige in de gevangenis. In rauwe omgevingen gebeuren nu eenmaal bijzondere dingen. “Het voelt natuurlijk gek om een moordenaar te helpen, maar het mooie van mijn werk is dat het me niet uitmaakt wat iemand gedaan heeft. Ik ben er om iemand zorg te geven die dat nodig heeft. Vaak weten we ook niet waarom iemand in de gevangenis zit en daar ben ik eigenlijk wel blij mee. Ik wil niet dat ik anders naar een patiënt kijk.”
Dat geldt ook voor ‘bekende’ mensen. “Als iemand in het nieuws is geweest weet je dat natuurlijk wel. Dat is moeilijk. Het is dan aan mij om daar professioneel mee om te gaan en niet te laten merken dat het iets met me doet. Ik moet dat gevoel uit kunnen zetten bij mezelf.”
Van psychiatrische zorg tot kraamzorg
Het werk als verpleegkundige in de gevangenis is breed. Rik verleent niet alleen verpleegkundige zorg, maar bijvoorbeeld ook kraamzorg. Want er zijn ook vrouwen die tijdens hun zwangerschap een misdaad hebben gepleegd en vervolgens veroordeeld zijn. “Zij komen twee weken voordat ze uitgerekend zijn bij ons en dan geven we ze kraamzorg”, vertelt Rik. “Ze bevallen in het ziekenhuis, want we willen niet dat een baby geboren wordt in de gevangenis. Als alles goed is met het kind, komt dat baby’tje naar de gevangenis. Dan ben je dus kraamzorg aan het leveren in de gevangenis.”
“De eerste keer dat ik dat deed, was heel gek. De moeder en de baby zitten achter gesloten deuren. Dat is raar en lastig. Toch zijn dat ook wel mooie dingen. In de ene cel behandel ik iemand met een schotwond van de politie en in de andere cel ben ik een baby in bad aan het doen. Alle facetten van de zorg komen bij elkaar, van psychiatrische zorg tot kraamzorg. Dat maakt het werk voor mij zo interessant.”
Gevangenis verpleegkundige: sociaal aspect
Bovendien komt er naast het werk als verpleegkundige in de gevangenis ook een groot sociaal aspect bij kijken. “We komen vaak mensen tegen uit de onderkant van de samenleving”, zegt Rik. “Toch kun je met elkaar een gesprek hebben en kijken waar iemand vandaan komt. Zo kun je diegene verder helpen.”
Al die facetten van het werk laat hij graag zien op social media. “Toen ik werd gevraagd als ambassadeur voor de Dienst Justitiële Inrichtingen wilde ik dat heel graag, want ik vond dat er meer bekendheid voor het werk moest komen. Het is leuk om mensen te laten zien waar ik werk en wat ik meemaak. Zo wek ik misschien wel de interesse bij anderen voor het mooie werk in de gevangenis.”
Bajes Broeder Rik is aanwezig tijdens de Hart voor Zorg Inspiratieweken. die bestaat uit verschillende festivaldagen speciaal voor zorgverleners.
Reacties