Het voorkomen van een syncope is uiteraard alleen mogelijk als een oudere die voelt aankomen. Meestal begint iemand zich duizelig te voelen, ziet vlekken of trekt wit weg. Je kunt als zorgprofessional op zo’n moment de oudere de volgende drie dingen laten doen om het flauwvallen te voorkomen.
- Kruis de benen en span in de tussentijd de bilspieren aan. Op die manier worden de bloedvaten in de benen, kuiten, geactiveerd.
- Hurken, zodat de spieren worden aangespannen en je vaten worden geactiveerd.
- Vingers verstrengelen en knijpen. Ook zo worden de vaten geactiveerd.
Wat is een syncope?
Zo nog wat meer uitleg over het aanspannen van de spieren, maar eerst even kort over een syncope. Dit betekent dat iemand even buiten bewustzijn raakt, omdat er te weinig bloed in de hersenen wordt doorgepompt. Dit duurt meestal niet langer dan een aantal seconden, hooguit een minuut.
Het flauwvallen kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt, doordat een persoon te lang staat of een plotselinge beweging maakt. Zo gebeurt het vaak dat een oudere wegraakt tijdens het hoesten of als deze op de wc zit en een persbeweging maakt.
Vasculaire syncope
De meest voorkomende vorm van een syncope is de vasculaire syncope. Dit heeft te maken met slijtage van de bloedvaten. Over het algemeen gaat het dan om de bloedvaten in de kuitspieren en in andere delen van de benen. Aderen hebben normaal klepjes, waardoor het bloed makkelijker omhoog kan worden gepompt. Bij ouderen zijn deze klepjes vaak versleten of werken niet meer goed. Ze krijgen niet meer op tijd het signaal dat ze dicht moeten, waardoor het bloed naar beneden zakt en dus niet snel genoeg naar de hersenen wordt doorgepompt.
Waarom het aanspannen van spieren?
Dan nog even terug naar het aanspannen van de spieren. Dit helpt bij het voorkomen van een syncope, omdat de bloedvaten in de spieren nu weer een signaal krijgen dat ze het bloed sneller moeten rondpompen. Door het aanspannen van de spieren worden de bloedvaten geactiveerd, de aderen doen weer wat ze moeten doen en het bloed gaat weer sneller naar de hersenen.
De informatie in dit artikel over een syncope is gebaseerd op een webinar dat onlangs is gegeven op Hart voor Zorg. Wil je nog meer over dit onderwerp weten? Bekijk dan het webinar hierover gratis terug. Klik hier voor de video over wegrakingen bij ouderen.
Reacties