Als je als zorgmedewerker een jaar ziek bent, blijft er vaak slechts 70 procent van je salaris over. Een jaar later mag je werkgever je ontslaan. Tweeënhalf jaar geleden begon de coronacrisis in Nederland en werden veel zorgmedewerkers ziek. Sommigen hebben nu nog steeds last van hun coronabesmetting. Dit wordt ook wel long covid genoemd. Hierdoor hebben ze al meer dan twee jaar niet kunnen werken en is een groot deel van hen ontslagen. Duizenden zorgmedewerkers zitten maanden of jaren thuis na hun coronabesmetting.

Niet goed beschermd

De vakbonden vinden dat de overheid verantwoordelijk is voor de situatie, waarin veel van de zorgmedewerkers zich bevinden. Onder meer vakbond CNV is van mening dat de staat medewerkers niet goed genoeg heeft beschermd. “Zo waren er onvoldoende beschermingsmiddelen en hield het kabinet lang vol dat mondkapjes niet nodig waren”, legt een advocaat van CNV uit aan RTL-nieuws. “Dat was in tegenspraak met de internationale richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie.”

Frontlinie

“Wij zijn heel erg verbolgen dat er nog steeds niks voor deze zorgverleners is geregeld”, licht Kitty Jong, vicevoorzitter van FNV, verder toe. “Tijdens de eerste golf stonden deze mensen in de frontlinie en moesten zij onbeschermd hun werk doen, terwijl bijna heel het land in lockdown thuiszat. Nu zit een deel al bijna 2,5 jaar ziek thuis. Ze zijn ontslagen, zijn een flink deel van hun inkomsten kwijt en maken wegens hun ziekte hoge kosten.”

De vakbonden hopen dat regering het niet tot een rechtszaak zal laten komen en een snelle oplossing biedt. Een rechtszaak kan namelijk slepend worden. Het kabinet heeft nog geen toezeggingen gedaan over een oplossing.