Van kinds af aan wist ze al dat ze in de zorg wilde werken. Op haar zestiende meldde Petra Harmsen (29) zich dus aan voor de HBO-V opleiding in Deventer. Zoals veel studenten was haar droom toen: werken in het ziekenhuis. “Dat voelt toch vaak als ‘het beloofde land’ voor verpleegkundigen”, stelt ze. “Maar ik merkte gaandeweg dat het niet goed bij me paste. Ik werd veel enthousiaster van mijn stage in de wijkverpleging. Daar leer je echt kijken naar de mensen die je voor je hebt. Naar de verhalen die cliënten met zich meedragen.”

Complexe zorgvragen en beleid

Als wijkverpleegkundige toont Harmsen al snel haar oplossingsgerichte kwaliteiten en gedrevenheid. Ze gaat zich bezighouden met complexe zorgvragen en beleidsvraagstukken bij thuiszorgorganisatie Sensire. “Ik zag professionals die topzorg leverden, maar niet goed mee konden komen met bepaalde ontwikkelingen in de organisatie. En vanuit de organisatie was er soms te weinig aandacht voor hun behoeften.”

Het motiveert Harmsen om na te gaan denken over bredere vraagstukken in de thuiszorg. Moeiteloos en in heldere taal vertelt ze over haar ervaringen. “Het mooiste project was de nieuwe samenwerking in de nachtelijke thuiszorg. Alle organisaties zetten hun eigen zorgverleners in om in iedere regio hun cliënten te kunnen ondersteunen. Dan reden er in een bepaalde regio tien auto’s rond van vier verschillende organisaties, en stonden ze een groot deel van de nacht stil. Dus waarom niet de krachten bundelen? Door die samenwerking was er opeens veel minder personeel nodig en werd er efficiënter gewerkt.”

“Het was mooi om te zien dat alle organisaties met een gezamenlijk doel aan de slag gingen. Goede zorg, ook ’s nachts en waar je ook woont. Daar draaide het om. Ik heb tijdens die projecten veel geleerd over de beleidsmatige kant van de zorg van de zorgmanagers om me heen.”

Medisch-inhoudelijk

Als verpleegkundige met talent en interesse voor zaken als organisatiestructuur had Harmsen ook richting een managementfunctie kunnen gaan. Maar ze koos voor een andere route. “Ik miste de medisch-inhoudelijke kant van het vak, en het contact met patiënten.” Ze startte de masteropleiding voor Physician Assistant, die ze binnenkort afrondt.

Harmsen werkt nu bij een huisartsenpraktijk en spoedpost. Als Physician Assistant onderzoekt, diagnosticeert en behandelt ze daar haar eigen patiënten. “Hier concentreer ik me weer helemaal op de medische inhoud, en kan ik mijn kennis daarin verdiepen. De focus ligt op behandelen, niet alleen zorgen. Je hebt je eigen spreekuren met mensen uit alle leeftijdsgroepen, van baby’s tot ouderen. Dus ook in deze functie is het menselijk contact heel belangrijk, dat vind ik mooi.”

Spreken op congressen

Door haar hart voor de zorg en enthousiasme voor het vak werkt Harmsen ook al enkele jaren als gastdocent en spreekt ze regelmatig op congressen. Zo blijft ze actief betrokken bij organisatorische vraagstukken in de zorg, en houdt ze verbinding met het vak van verpleegkundige en verzorgende door haar nieuw opgedane kennis te delen. “Ik denk nog steeds graag na over hoe het anders kan, efficiënter. Altijd met de belangen van de cliënt voorop. Maar ook de vraag hoe we zorgverleners tevreden en gelukkig houden in hun werk, is essentieel. Ik ga hier graag over in gesprek met collega’s.”

Harmsen is niet voor niets dagvoorzitter bij de ‘Masterclass ouderenzorg’. Dit congres focust op het uitbreiden van je kennis als zorgverlener, om bij te blijven in een zorgomgeving die steeds complexer wordt. “Er is bijvoorbeeld een toename van thuiswonende patiënten met ingewikkelde zorgvragen. Onze basiskennis is dan niet altijd meer voldoende om goede zorg te verlenen. Op dit congres praten we elkaar inhoudelijk bij over onderwerpen als osteoporose, Parkinsonisme, acute buikpijn, gynaecologische aandoeningen en medische besluitvorming op de SEH.”

Het congres ‘Masterclass ouderenzorg’ met dagvoorzitter Petra Harmsen vindt plaats op 21 maart. Kaartjes kopen kan hier