Zorgmedewerkers controleren ’s nachts meestal het incontinentiemateriaal van cliënten. Daarmee verstoren ze hun nachtrust, wat overdag weer tot nieuwe problemen kan leiden. Maar je wilt doorlekken voorkomen, dus wat moet je anders? Met slim incontinentiemateriaal lijkt nu de ideale oplossing voorhanden. En eigenlijk is er maar één grote reden waarom er niet overal gebruik van wordt gemaakt: de kosten zijn te hoog.

Slim incontinentiemateriaal in ouderen- en gehandicaptenzorg

ActiVite vindt het tijd voor verandering. De zorgorganisatie heeft daarom kennis en ervaring over het gebruik van slim incontinentiemateriaal gebundeld in een vrij beschikbare toolkit. Compleet met werkinstructies, een scholingsplan en een voorbeeldbrief voor cliënten. De hoop is dat dit de drempel voor zorgorganisaties om ook slim incontinentiemateriaal te gaan gebruiken, flink verlaagt.  “En als we de groep gebruikers kunnen vergroten, moeten die prijzen ook omlaag kunnen”, stelt bestuurder Annemijn van Hemel.

Zorgprofessionals in de ouderenzorg en verstandelijk gehandicaptenzorg hebben veel te maken met incontinentie. En bij cliënten die zelf niet kunnen aangeven wanneer ze verschoond moeten worden, ben je vaak te vroeg of te laat. In het eerste geval ben je als zorgverlener voor niets met een fysiek zware en tijdrovende klus bezig geweest. In het tweede geval heeft de cliënt vaak last van schaamte en loopt hij of zij risico op huid- en urinewegproblemen.

De oplossing

Meerdere organisaties zijn al enkele jaren bezig met de ontwikkeling van slim incontinentiemateriaal. Hoe het werkt? Een sensor in het incontinentiemateriaal houdt het vochtniveau bij. Hier is ook een clipje aan bevestigd, dat deze informatie doorstuurt naar de telefoon of computer van de zorgverlener. Daar kunnen zij op elk moment zien of de cliënt verschoond moet worden of niet.

Er zijn ook al innovaties die de urinelozing van cliënten die incontinent zijn voorspellen, zodat zij op tijd naar het toilet gebracht kunnen worden. Dit programma meet eerst 72 uur het plaspatroon. Op basis daarvan wordt uitgerekend wanneer een cliënt naar het toilet moet.

Duur, maar niet voor altijd

De hoge kosten van slim incontinentiemateriaal hebben natuurlijk een reden. Leveranciers moeten de investeringen die zij hebben gedaan terugverdienen. Niet alleen de ontwikkeling en productie van het materiaal kost geld, maar ook dat van de online omgeving waar de informatie in terechtkomt. “En daarin zitten juist heel belangrijke voordelen”, stelt Van Hemel.

Ze hoopt dat de toolkit veel zorgorganisaties aanspoort om te gaan werken met slim incontinentiemateriaal, zodat de kosten omlaag gaan en alle zorgorganisaties, zorgmedewerkers en cliënten kunnen profiteren van minder werkdruk en meer welzijn.

De Toolkit Slim Incontinentiemateriaal is ontwikkeld door ActiVite als onderdeel van het programma ‘samen innoveren en slim organiseren’ en is hier te bekijken. Hierin werken VVT-organisaties ActiVite, DSV | verzorgd leven, Libertas Leiden en Topaz samen aan technologische innovatie en implementatie in de zorg.