“Het is een klap in het gezicht van mensen die tijdens de pandemie in de vuurlinie stonden”, schrijven de vakbonden. De getroffen zorgmedewerkers wachten al 2,5 jaar op een compensatieregeling. Eerder werd al bekend dat de bonden bezig zijn met een rechtszaak tegen de Staat. Ze kijken nu of dit voorstel consequenties heeft voor die rechtszaak.
Financiële problemen voor zorgmedewerkers met long covid
CNV en FNV vinden het ‘beschamend’ dat het ministerie zorgmedewerkers weer laat wachten op zekerheid. Vanuit dat ministerie is hoe dan ook weinig initiatief te zien. Dat er überhaupt een plan kwam te liggen was al te danken aan de bonden en de Tweede Kamer, maar dit plan is ‘te mager en te laat’. Ook vinden de vakbonden dat de Raad van State het plan niet hoeft te beoordelen. “De minister kan het gewoon nu regelen”, zegt Kitty Jong, vicevoorzitter van FNV in het persbericht. “Wat is ervoor nodig om haar in beweging te krijgen? Er wordt hier strategisch vertraagd, terwijl de financiële situatie van zorgverleners met Long Covid met de dag slechter wordt.”
Minister Conny Helder van langdurige zorg vindt het juist belangrijk dat het voorstel langs de Raad van State gaat. Volgens haar moet de groep zorgmedewerkers die compensatie ontvangt voldoende afgebakend zijn. Dan gaat het over de zorgmedewerkers die van maart tot en met juni 2020 directe zorg hebben verleend aan coronapatiënten en/of daar nauw bij betrokken waren, zelf ziek zijn geworden en vanwege langdurige klachten minder of niet kunnen werken. Het voorstel is volgens haar erkenning voor het leed van deze zorgmedewerkers. De minister hoopt dat de Raad snel met een advies komt.
Reacties