Een vervelende ontwikkeling, want twee derde van de ondervraagden zegt na corona meer behoefte te hebben aan vakantie. Toch denkt ruim veertig procent regelmatig aan werk op vakantie en maakt een derde zich al zorgen over hun terugkeer op het werk. Patiënten zouden onrustig kunnen zijn door de vele invalkrachten in de vakantie of de werkdruk zou nóg hoger kunnen zijn, zo redeneren de zorgmedewerkers. Volgens de onderzoekers ‘staat dit de benodigde ontspanning in de weg en zet het de balans en fitheid van zorg- en welzijnsmedewerkers verder onder druk’.
Werkdruk onverminderd hoog
Het is niet duidelijk of de vrees voor hogere werkdruk voortkomt uit het stijgende aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnamen. Zorgminister Kuipers waarschuwde deze maand al voor een mogelijke nieuwe golf in het najaar. De ondervraagden geven aan dat dat werkdruk de afgelopen maanden onverminderd hoog is gebleven. Toch kan het overgrote deel van hen wel vakantie opnemen in de zomer, vaak ook in de periode wanneer zij dat willen.
Henriëtte Davelaar, directeur van PGGM&CO, is daar blij mee. “Het is goed en belangrijk dat het merendeel van zorg- en welzijnsmedewerkers vakantie neemt en dat vooral kan doen in de voor hen gewenste periode. Als de werkdruk ook de komende periode hoog is en mogelijk nog hoger wordt, is tijdige ontspanning geen luxe, maar noodzaak.”
De directeur geeft ook wat tips om meer van je vakantie te genieten: “Bespreek bijvoorbeeld met collega’s dat je moeite hebt met afschakelen en loslaten, dan kunnen zij je daarin steunen en meedenken. Maak onderling ook afspraken over niet bereikbaar zijn in je vakantie.”
Reacties