1. Voeding
Als je hormonen uit balans zijn, is het verstandig om eens naar je voeding te kijken. Eten heeft namelijk veel invloed op je hormonen. Hormonen worden geproduceerd door cholesterol, dat in vet zit. Cholesterol en vet klinken negatief, maar je hebt beide wel nodig. Als je gezonde vetten wil binnenkrijgen zijn bijvoorbeeld noten en avocado aanraders. Daarnaast zijn eiwitten belangrijk. Té weinig eiwitten kunnen stress en slaapproblemen veroorzaken.
Ook magnesium en vitamine B zijn goed tegen stress. Deze zijn te vinden in pillen, maar magnesium zit bijvoorbeeld ook in bladgroenten. Vitamine B zit vooral in dierlijke producten. Tot slot is gefermenteerd eten gezond. Dat klinkt misschien vies, maar zuurkool en augurken zijn bijvoorbeeld goed voor je spijsvertering. En als je spijsvertering goed werkt, kun je meer voedingsstoffen uit je eten halen, wat weer invloed heeft op je andere hormonen.
2. Bloedsuikerspiegel
Een schommelende bloedsuikerspiegel kan er ook voor zorgen dat je hormonen uit balans raken. Als je weinig energie hebt, snel aankomt of trillerig bent kunnen dat symptomen zijn van een schommelende bloedsuikerspiegel. Een paar tips om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden zijn:
- Zorg dat er veel groente op je bord ligt. Dit vertraagt de opname van koolhydraten, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Eet genoeg vetten en eiwitten en vul dit aan met langzame koolhydraten, zoals haver of zilvervliesrijst;
- Zorg ervoor dat je genoeg slaapt;
- Probeer weinig te stressen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom staan hieronder een paar tips om stress te verminderen.
3. Stress verminderen
Als je constant stress hebt, maak je veel cortisol aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je meer energie hebt om met een spannende situatie om te gaan. Dat komt van oorsprong goed van pas als je in gevaar bent, alleen is stress tegenwoordig vaker mentaal dan fysiek. Daardoor kan cortisol zich opstapelen in je lichaam. Een overschot van dit hormoon zorgt ervoor dat je constant ‘aan’ staat en dus slechter slaapt en sneller moe bent. Daarnaast verhoogt cortisol de bloedsuikerspiegel. Enkele tips om je cortisol te verlagen:
- Voldoende slapen is altijd belangrijk voor een goede hormoonbalans;
- Neem de tijd om je te ontspannen. Maak een goede planning, waardoor je ook echt tot rust komt;
- Probeer eens te mediteren;
- Blijf gehydrateerd (drink voldoende water);
- Sporten, al komt daar wel het een en ander bij kijken. Lees hieronder meer over het effect van sporten op je hormonen.
4. Sport
Sporten is goed voor je lichaam en heeft een positief effect als je hormonen uit balans zijn. Toch moet je op een paar dingen letten als je gaat sporten om je hormoonbalans weer op orde te krijgen. In principe zorgt sporten ervoor dat je minder cortisol aanmaakt. Maar let op, als je te veel traint gebeurt juist het tegenovergestelde.
Je lichaam herkent intensieve lichamelijke inspanning namelijk als stress. Rustig hardlopen is daarom het beste. Je lichaam maakt dan hormonen aan die ervoor zorgen dat je je beter voelt, terwijl je cortisol vermindert. Wandelen en fietsen verminderen je cortisol ook, maar maken niet die extra goede hormonen aan. Je moet in elk geval uitkijken met krachttraining. Je vraagt daarmee erg veel van je lichaam en er worden weinig hormonen aangemaakt.
De bovenstaande 4 adviezen kunnen je helpen als je hormonen uit balans zijn, maar je eigen gevoel is natuurlijk altijd leidend. Probeer verschillende dingen en vind zelf uit waar jij je het beste bij voelt.
Dit kennisblog is een vervolg op de blog ‘Wat zijn hormonen?’. Klik hier om dat artikel te lezen. De informatie in dit kennisblog met tips voor als je hormonen uit balans zijn is gebaseerd op het webinar dat Astrid de Bruyn onlangs heeft gegeven. Als je meer informatie wilt, is dat webinar terug te kijken. Klik hier voor de video over o.a het herstellen van de hormonen die uit balans zijn.
Reacties