Hoewel het woord hormonen misschien abstract lijkt, ken je er waarschijnlijk toch een paar van naam. Mensen met diabetes zijn bijvoorbeeld constant bezig met insuline, het suiker- en opslaghormoon.

Van dominante mannen met een grote mond wordt gezegd dat ze te veel testosteron (‘het mannelijke hormoon’) hebben en als je heel hard schrikt komt er waarschijnlijk adrenaline vrij. Adrenaline is het hormoon dat ervoor zorgt dat er suiker, oftewel energie, wordt vrijgemaakt in je lichaam. Dit gebeurt als je lichaam denkt dat het in gevaar is. Niet alleen in situaties van leven en dood, maar ook als je stress hebt.

Hormoonklieren

Hormonen zijn stoffen die je lichaamscellen opdrachten geven. Ze hebben dus veel invloed op elk aspect van je gezondheid. Ze worden geproduceerd door hormoonklieren, die de hormonen via bloed naar onze cellen brengen. Dit noem je het hormoonstelsel.

Het hormoonstelsel bestaat uit allerlei organen en cellen, die eigenlijk maar één doel hebben: het behouden van evenwicht. Helaas hebben hormonen maar een beperkte hoeveelheid energie te verdelen. Die energie wordt zo goed mogelijk verdeeld, maar daardoor krijgen delen van je lichaam soms niet genoeg aandacht. Als we bijvoorbeeld veel stress hebben gaat alle energie naar de bijnieren, die deze stress opvangen. Daardoor is er niet genoeg energie om andere processen in je lichaam optimaal te laten functioneren.

Invloed hormonen op gezondheid

Hormonen hebben, zoals gezegd, veel invloed op je gezondheid. Vooral drukte en stress kunnen ervoor zorgen dat je hormonen, en daardoor je lichaam, uit balans raken. Ons hormoonstelsel kent namelijk alleen ‘aan’ of ‘uit’. Als je lichaam ‘uit’ staat is het bezig met herstel. Je spijsvertering gaat dan bijvoorbeeld op volle toeren draaien, maar heeft hier wel tijd voor nodig. Als je té lang ‘aan’ staat, krijgt je spijsvertering niet de kans om het eten goed te verteren. Dit kan ertoe leiden dat je eczeem of andere klachten krijgt.

Stress is niet het enige waardoor je hormonen uit evenwicht kunnen raken. Ook als je te veel bewerkt voedsel eet, te weinig beweegt of juist te veel traint zal je dat merken. Zo kun je overgewicht krijgen, te weinig energie of een slechte huid. Dat is nog maar een topje van de ijsberg. Je hele lichaam reageert op een ongezonde hormoonbalans, van nagels tot immuunsysteem. Gelukkig kun je je hormoonbalans gezonder maken. Hier vind je vier tips om je hormonen weer in balans te krijgen.

De informatie in dit kennisblog over ‘Wat zijn hormonen’ is gebaseerd op een webinar van Astrid de Bruyn over hormonen. Voor meer informatie kun je dat webinar terugkijken. Klik hier voor het bekijken van de video over o.a. Wat zijn hormonen?