De regionale krant baseert zich op cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK). Daaruit blijkt dat het aandeel zzp’ers in zorg al langere tijd groeit, maar dat er met name bij verpleegkundigen een groot verschil te zien is tussen de afgelopen jaren (2020-2021) en de jaren daarvoor (2017-2020).
Waar jaarlijks steeds 1.500 à 2.000 zzp’ers bijkwamen in die beroepsgroep waren dat er afgelopen jaar maar liefst 5.000. Dat brengt het totale aantal per 1 januari 2022 op 47.000 inschrijvingen bij de KvK.
Verschillende oorzaken
Dat veel verpleegkundigen hun baan verlaten en als zzp’er aan de slag gaan, heeft vermoedelijk te maken met salaris, zeggenschap, werkdruk en werktijden. Dat stelt Michel van Erp, woordvoerder van zorgvakbond NU’91 in een reactie tegenover de Gelderlander. “En als hun werktijd erop zit, liggen er vaak nog minder aantrekkelijke klusjes waar geen tijd voor is geweest. Daar draait het vaste personeel vaak voor op. Dus voor hen wordt het er niet beter op.”
Beroepsvereniging V&VN vermoedt dat de verhoogde werkdruk door corona veel zorgprofessionals heeft doen besluiten om voor zichzelf te beginnen. “De omstandigheden zijn extreem geweest, dan kun je je voorstellen dat mensen de regie meer naar zichzelf toe willen trekken”, zegt woordvoerder Thijs den Otter.
Toekomst
Den Otter geeft aan met spanning te kijken naar deze trend. Volgens de beroepsvereniging is het voor de continuïteit in bijvoorbeeld ziekenhuizen belangrijk om genoeg zorgprofessionals in vaste dienst te hebben.
Hans Schoo, bestuurder van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem, maakt zich vooralsnog geen zorgen. Bij zijn organisatie is nog genoeg personeel in vaste dienst. “We huren wel zelfstandigen in hoor, maar het valt nog best mee.”
Reacties