Digitale zorg heeft zich tijdens de coronacrisis razendsnel ontwikkeld. Door de pandemie zijn medici gedwongen om hun patiënten op afstand te helpen. Deze zorg op afstand is vaak experimenteel en wordt niet structureel vergoed door de zorgverzekeraars. Daar komt nu verandering in voor deze hartritme-app.
Met de app ‘TeleCheck-AF’ kunnen patiënten hun hartritme meten, terwijl cardiologen dit op afstand beoordelen. Als het nodig is, volgt een telefonisch behandeladvies, waardoor ziekenhuisbezoek niet meer nodig is. Bij noodgevallen geldt dit natuurlijk niet.
142.000 patiënten
Cardiologen in het Maastricht UMC+ werken sinds april 2020 aan de ontwikkeling van TeleCheck-AF. Op dit moment maken zo’n 1.400 patiënten gebruik van de app. Als alle 142.000 patiënten in Nederland de app zouden gebruiken, kan dit volgens de berekeningen van het MUMC+ en VGZ € 24 miljoen aan zorgkosten besparen. Dat zijn veelbelovende cijfers, maar de app heeft ook veel voordelen voor de patiënt.
“Mensen voelen zich veiliger”, vertelt cardioloog Dominik Linz van het MUMC+ aan de NOS. “Een patiënt die in Frankrijk op vakantie was, voelde opeens aan zijn hart dat er iets mis was. Via de app konden we checken wat er aan de hand was. Op basis van de metingen heb ik toen bepaalde medicatie geadviseerd waarmee het probleem was opgelost. Sindsdien weet hij dat zijn arts waar dan ook ter wereld via de app dichtbij is.”
Eenvoudige installatie
Daar kan hartpatiënt August van Wilgenburg over meepraten. Van Wilgenburg lijdt aan atriumfibrilleren, de meest voorkomende hartstoornis. Door deze stoornis wordt het risico op een beroerte vele malen groter. De app installeren is heel eenvoudig. “Je moet natuurlijk eerst die app downloaden, dan scan je de QR-code die je van het ziekenhuis gekregen hebt en kun je aan de slag.”
Patiënten moeten drie keer per dag hun hartritme meten. Dit doen ze door hun wijsvinger een minuut op de camera van hun telefoon te leggen. De gemeten waarden worden onmiddellijk via de cloud beschikbaar gemaakt voor de arts, die deze waarden kan analyseren. Daardoor hoeft de patiënt niet elke keer naar het ziekenhuis te reizen.
Van Wilgenburg is er in elk geval blij mee. “Ik kan met die app elk moment van de dag mijn hartritme checken. En mijn arts kan op afstand volgen en eventueel ingrijpen. Het geeft een veilig gevoel, je bent gerustgesteld. Je hoeft je geen zorgen meer te maken.”
Reacties