De uitspraak van David Baden komt niet uit de lucht vallen. Er komt namelijk een debat in de Tweede Kamer over de arbeidsmarkt in de zorg. Volgens de arts zorgen de tekorten voor grote problemen op de spoedeisende hulp (SEH). “De tekorten leiden onder andere tot overmatige drukte en tot SEH-stops”, stelt hij in een persbericht van de NVSHA. “Dat is belastend voor het SEH-personeel, maar ook ronduit gevaarlijk voor patiënten.
Uit het Britse onderzoek blijkt dat een wachttijd van vier tot zes uur leidt tot één extra sterfgeval op de 191 patiënten. Als deze wachttijden oplopen tot tussen de zes en acht uur wordt dat aantal hoger. In dat geval gaat het om één extra sterfgeval per 82 patiënten. De Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp artsen, NVSHA, zegt dat 180.000 SEH-patiënten langer dan vier uur hebben moeten wachten. In dat geval zouden ongeveer 940 mensen op de spoedeisende hulp overlijden door te lange wachttijd.
Spoedeisende geneeskunde als medisch specialisme
De SEH-drukte begint bij huisartsen, wijkzorg en verpleegafdelingen. Zij hebben personeelstekorten, waardoor sommige patiënten onnodig op de SEH terecht komen. Volgens David Baden heeft dit ook grote gevolgen voor de medewerkers op de spoedeisende hulp. “Laten we voorkomen dat, vanwege de moeilijke en zware werkomstandigheden, er een uitstroom van gespecialiseerde SEH-artsen en verpleegkundigen plaatsvindt.”
De arts noemt een manier om te zorgen dat dit ook echt voorkomen wordt: “Maak het vakgebied aantrekkelijker. Dat kan onder andere door de erkenning van spoedeisende geneeskunde als medisch specialisme. Dat gebeurt bijna overal in de wereld. In Europa is alleen Nederland de uitzondering. Erkenning als medisch specialisme maakt dat de aantrekkelijkheid van het vakgebied wordt behouden en komt bovendien internationale uitwisseling van kennis en personen ten goede.”
Webinar bij Hart voor Zorg
Op 19 oktober geeft ambulanceverpleegkundige Donny de Rijke een webinar over acute zorg. Daarin leert hij zorgprofessionals waar ze op moeten letten bij een acute patiënt en hoe je zorgt voor een goede overdracht aan de arts of de ambulance.
Reacties