Marco Warbout grijnst vanachter zijn laptop terwijl hij zijn typische Zuid-Europese, rustieke keuken laat zien. Houten planken, overal keukengerei en veel lichtinval. “Het is heerlijk om hier te wonen. We kijken uit het raam zó over onze eigen grond heen. We hebben 300 olijfbomen, 4 honden, 4 papegaaien. Vroeger zei ik altijd dat ik ooit in Frankrijk terecht wilde komen, maar mijn huidige partner heeft mij gek gemaakt voor Portugal.”
Energieke wondzorg ambassadeur
Hij mag dan met pensioen zijn, dat betekent niet dat hij in Zuid-Europa achterover hangt. Dat is wel het laatste dat de energieke Warbout zou willen. Ook in Portugal brengt hij nog altijd het belang van goede wondzorg onder de aandacht en heeft hij een gespecialiseerde vervolgopleiding voor verpleegkundigen opgezet. En nog altijd ontvangt hij uitnodigingen van over de hele wereld om te komen spreken.
Wondconsulent Warbout heeft het verbeteren van de wondzorg tot zijn missie gemaakt. “Ik heb gezien dat mensen een beenamputatie kregen, terwijl ze dat niet verdienden. Goede wondzorg had ervoor kunnen zorgen dat zij hun been hadden behouden. Daar heb ik dan de pest over in.”
Wondzorg specialist per toeval
Warbout belandde per toeval in de wondzorg. Hij begon zijn carrière als verpleegkundige en volgde eind jaren 80 een van de eerste opleidingen tot verpleegkundig specialist, aan de HAN in Nijmegen. Vervolgens werd hij ‘weggekocht’ door een farmaceut, waar hij een paar jaar verantwoordelijk was voor de verkoop van hematopoëtische groeifactoren. “Een leuke tijd, ik heb toen veel van de wereld gezien en geleerd over bijvoorbeeld stamcellen.”
Na een paar jaar buiten de patiëntenzorg begon het weer te kriebelen. Warbout ging aan de slag als verpleegkundige in de psychiatrie en daar begon het balletje pas echt te rollen. In die jaren legde hij zich steeds meer toe op het behandelen van wonden. “Wat een dienstverband van 3 maanden had moeten zijn, werd 12,5 jaar.”
Elke wond is te genezen
Gaandeweg merkte hij dat er een enorm gebrek aan kennis heerst op het gebied van wondzorg. “Het was, zeker toen, echt een probleem in de Nederlandse zorg. Wondzorg bleek een ondergeschoven kindje. Chirurgen en artsen laten wondgenezing over aan de verpleegkundige, terwijl de expertise die daarvoor nodig is, niet in het pakket zit van een verpleegkundige. Daar is een extra opleiding voor nodig.”
“Zeker bij een complexe wond, een wond die moeilijk geneest, heb je veel achtergrondinformatie en kennis nodig. Een verbandje is dan onvoldoende voor genezing. En als je die kennis niet in huis hebt, loop je het risico dat de wond niet goed geneest. Dan krijg je iets dat je een ‘chronische wond’ kan noemen. Maar eigenlijk gebruik ik die term liever niet. Ik ben er namelijk heilig van overtuigd dat elke wond te genezen is.”
Wondzorg webinars bij Hart voor Zorg
Voor goede wondzorg is het dus van belang dat er specialisten zijn, zoals Warbout zelf. Maar net zo goed is het voor iedere zorgverlener belangrijk om een bepaalde basiskennis en -vaardigheden op het gebied van wondzorg te hebben. Daarom gaat Warbout zijn expertise delen in een webinar bij Hart voor Zorg.
In zijn webinar zal Warbout uitgebreid vertellen aan de hand van video’s en casussen uit de praktijk die hij in de loop der jaren heeft verzameld. Een tip die hij alvast wil delen? “Laat het verbandje zitten. Veel verpleegkundigen en artsen kijken graag elke dag naar een wond. Doe dat nou niet.”
Reacties