Van kleins af aan wist Daniëlle al dat ze in de zorg wilde werken. “Vroeger wilde ik altijd al voor mensen zorgen, dat begon al op de basisschool”, vertelt ze. “En later kwam er uit de beroepstest die we op de havo moesten doen, dat de zorgrichting het best bij mij paste. Dat kwam mooi uit. Ik wilde namelijk niets liever.”
Hoe kom jij met jouw specialisaties als spreker op de Masterclass Ouderenzorg terecht?
“Op de Hartbewaking in het ziekenhuis is een grote patiëntencategorie ouderen, die daar veelal opgenomen worden met de hartritmestoornis atriumfibrilleren. Hoewel hartritmestoornissen op elke leeftijd kunnen voorkomen, zijn het toch vooral mensen met een verouderd hart die problemen krijgen. Hierdoor heb ik mij veel kunnen verdiepen in de ouderenzorg en gerelateerde gezondheidsproblemen.”
Is ouderdom dan een oorzaak van hartritmestoornissen?
“Een ouder wordend hart is kwetsbaarder, dit komt doordat de spierwand van het hart verandert. De spier wordt ouder en slapper. Door de veranderende spierwand kunnen er óók hartritmestoornissen ontstaan.”
Kan een hartritmestoornis ook weer verdwijnen?
“De hartritmestoornis atriumfibrilleren is moeilijk te behandelen, maar je kunt er wel voor zorgen dat iemand minder klachten ervaart. Dat kan ten eerste door op tijd te herkennen dat iemand een hartritmestoornis heeft. Klachten die je kunt hebben zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, druk op de borst of kortademigheid. Vaak zijn het klachten die ook bij andere ziektebeelden horen en die al geconstateerd zijn bij iemand. Hierdoor wordt een hartritmestoornis vaak te laat ontdekt.”
Waarom is het zo belangrijk om een hartritmestoornis te herkennen?
“Je kunt dan erger voorkomen. Door de hartritmestoornis verliest het hart een gedeelte van de knijpkracht in de boezems, waardoor er ook andere gezondheidsproblemen kunnen ontstaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bloedstolsels die ontstaan en die kunnen doorschieten naar de hersenen. Hierdoor kunnen mensen een herseninfarct krijgen als gevolg van een niet ontdekte hartritmestoornis.”
Hoe voorkom je dan dat een hartritmestoornis deze gevolgen heeft?
“Als een hartritmestoornis op tijd ontdekt wordt, kun je de schade beperken door verschillende behandelingen. Die behandelingen, verschillen per oorzaak van de hartritmestoornis. Eén van de mogelijkheden is bijvoorbeeld het ‘resetten’ van het hart door middel van een stroomschokje. Er kan ook gekozen worden om de hartritmestoornis te behandelen met medicatie en bloedverdunners. Dat laatste is een keuze die vaker bij ouderen voorkomt.”
Waarom deze fascinatie voor het hart en de ambulancezorg?
“Op de hartbewaking kun je iets wezenlijks voor mensen betekenen. Dat heb je ook als je op de ambulance zit. Daarnaast kom je met het werk op de ambulance een breed scala aan zorg tegen. Het mooie daarvan vind ik dat je nooit weet in wat voor een situatie je belandt. Of hoe je dit keer kunt helpen. De ene keer red je een leven, de andere keer stel je mensen vooral gerust.”
Zoals je al zei ben je met het werk op de hartbewaking en nu je werk op de ambulance bezig met het redden van levens. Hoe is dat?
“In de tussentijd is dat vooral iets wat bij mijn werk hoort. Maar toen ik net van mijn opleiding af kwam had ik een groot verantwoordelijkheidsgevoel, je bent je er heel erg van bewust dat jij het verschil kunt maken. Dat vond ik spannend. Inmiddels is mijn kennis en kunde uitgebreid en ben ik zekerder geworden over hoe je situaties aanpakt. Daarna is het een kwestie van doen én is het de kunst om rustig te blijven en goede keuzes te maken.”
Heb je echt nooit getwijfeld aan het vak?
“Tijdens corona heb ik op een gegeven moment getwijfeld. Gewoon, omdat het toen echt zwaar werd en de situatie voor de hele zorg onhandelbaar werd. Maar dat ging vooral over hoe er met de zorg werd omgegaan. We kregen amper waardering voor de verantwoordelijkheden die we droegen.
“Daarnaast werd toen extra duidelijk dat de gezondheidszorg achteruitging. Veel collega’s waren al overbelast vóór corona en toen kwam de pandemie er ook nog overheen. Door de lange shifts, het zware werk, de vele patiënten en steeds meer collega’s die uitvielen, besloten veel mensen om te stoppen.
“Ik vond het vooral heel heftig dat we in het ziekenhuis veel patiënten opvingen die er al erg slecht aan toe waren, soms zelfs al bijna overleden. Ook nu op de ambulance zie ik hoe precair soms de ouderenzorg is, maar ook de eerstelijnszorg.”
Toch ben je doorgegaan én ga je straks ook weer lesgeven…
“Het gaat om de mensen die je helpt. Met het lesgeven probeer ik te laten zien hoe mooi het vak is. Ik doe dit dus op de vervolgopleiding acute zorg. Ik geef onderwijs binnen het vakgebied Cardiologie, zoals lessen omtrent het lezen van ECG’s (hartfilmpjes) tot pathologie. Ook geef ik gespecialiseerde reanimatielessen en scenariotrainingen in acute zorg.
“Ik word er blij van om deze kennis te delen. Die gaat ook steeds vaker nodig zijn, aangezien er steeds meer ouderen zijn. En juist ouderen zijn dus gevoelig voor hartproblematiek. Daarbij hoop ik dat ik anderen ook weer enthousiast krijg.”
Daniëlle is één van de sprekers tijdens de Masterclass Ouderenzorg en geeft dan een lezing over atriumfibrilleren. Wil je meer weten over dit congres? Klik dan hier voor meer informatie.
Reacties